Guido Delefortrie

Guido Delefortrie (5 augustus 1893 – 10 maart 1976) was directeur van de lagere gemeenteschool in Lichtervelde.  Zo leerde ik hem kennen van jongsaf.

Er bestond een vete tussen hem en moeders familie, de Reynaerts.  Zijn zoon Michel en André, zoon van meester Hoornaert en ikzelf vormden de top-3 van ons jaar.  Terwijl ik door ziekte vrij lang afwezig was op school, mochten Michel en André een jaar overspringen, maar ik niet.  De Reynaerts beschouwden dat als een achterstelling; die ruzie is er steeds gebleven.

Ik heb daar heel mijn leven de gevolgen van gedragen.  Op zijn intelligente manier heeft hij mij steeds vernederd en gedwarsboomd.  Het zijn bittere ervaringen geweest: niet enkel de “oversprong” van een studiejaar van de anderen terwijl ik ziek was, maar ook zijn reactie op mijn ondermaatse uitslagen in de normaalschool; de overname van het secretariaat van het Davidsfonds na de oorlog (van zijn broer Dis); de vele jaren dat ik in de klas met zwakke leerlingen zat, waar hij zich steeds verwonderde over mijn laag percentage klasgemiddelde; de vele affronten die ik opliep in de omgang; de ervaring van mijn zoon Pol bij zijn zus Céline…  Het is een jammerlijke geschiedenis geweest.

Het feest van de directeur in 1951. Op de eerste rij van links naar rechts: ?, Betty Tanghe, Guido Delefortrie, ?, en Judith Claerhout. Op de tweede rij Jozef Feryn, mr. Coucke, Céline Delefortrie, Georges Vandewalle, Albert Decorte, Karel Vangheluwe en Julien Paepe.

Zijn vrouw Marguerite Huyghebaert (25 juni 1892 – 19 mei 1977) heeft hem maar een jaar overleefd.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Ramboer Ides

    De twee personen zijn désiré delefortrie (zeker)en volgens mij Paul lannoo senior (waarschijnlijk )

Geef een reactie