Rentergems kapelletje

Dit was een tamelijk groot niskapelletje, met traliedeurtje en pannendak.  Er zou een steen in verwerkt geweest zijn met het jaartal 1764.  Mogelijks was het een onduidelijke zes, en kon het dus ook 1784 geweest zijn.  Met zekerheid is dit niet meer te achterhalen.  Het gebouwtje stond voor een grote linde, noordelijk van de ingang der hoeve die steeds toebehoord heeft aan de familie Coevoet van Veurne.  De pachters waren achtereenvolgens de landbouwers Vanrenterghem, Ketels en Verhaeghe.

E. H. Corneillie heeft tussen de twee wereldoorlogen het kapelletje nog herschilderd.  Tijdens de tweede wereldoorlog kwamen alle mensen van de Kruisstraat en omgeving er bidden voor de vrede.

Rond het jaar 1957 werd het op een zekere nacht omvergereden door een veevrachtwagen die de hofplaats verliet.  De familie Verhaeghe liet dan de twee linden rooien, omdat ze te dicht hij elkaar stonden en het hekken veel te smal was.  Ze hebben dan een ander, moderner niskapelletje gebouwd aan de overkant, zuidzijde van het nieuwe hekken.  In dit tweede kapelletje werd de oude steen met het jaartal 1764 aangebracht en daarbij een andere steen met het jaartal 1957.

In 1971 werd de hoeve verkocht aan de familie Cool.  Het kapelletje, dat al wat vervallen was, werd gesloopt en niet meer herbouwd.  Van de twee stenen is geen spoor meer.