Wwe Lievens kapel

Deze grote kapel werd gebouwd door de herenboer Ivo Deblauwe in 1889.  De man was onderhevig aan geraaktheid en bouwde deze kapel ter ere van de heilige Andreas Avellinus en O. L. Vrouw om behoed te worden voor een plotse dood.

In deze kapel is een volledige kruisweg aangebracht.  Echt aangepast aan een gehandicapte: om de 14 staties te volgen moet ge u weinig verplaatsen.  Daartegenover staat, dat de kapel zich op een hele afstand van de hoeve bevindt, ongeveer halfweg de F. Blauweweg.  Dat is wel verwonderlijk: had de kapel op de hoek van de Klinkestraat gestaan, of aan de ingang van de hoeve, dan stond ze niet in de weg voor het bewerken van het land.  Nu wel.  Wat kan de reden geweest zijn om deze plaats uit te kiezen? Ik weet het niet.  De gebroeders Frans en Wilfried Lievens zijn nu eigenaar van de kapel.

Toen deze kapel 100 jaar oud was, werd ze door de familie Lievens opnieuw ingewijd op 15 augustus 1989. Er was een openluchtmis bij slecht weer. Voor de kaft van het misboekje maakte Ronny Deblaere de tekening. Naar aanleiding van deze herinwijding verscheen in het Jaarboek van de Heemkundige Kring 1990 een artikel door Guy Beeusaert over de in de kapel vereerde heiligen.