Waarom is het rijbewijs een vodje papier?

Onlangs vroeg meneerke Pieters zich af of hij eigenlijk nog een rijbewijs had. Niet dat een rechter het hem had afgenomen, hij had het gewoon in geen jaren meer bovengehaald. Het dateerde nog van voor de oliecrisis in de jaren ’70 en het zag er ook uit als een archeologisch artefact. met een genante seventiesfoto (lange haren, grote brillenglazen). Het zat dus veilig in zijn portefeuille, want iedere keer dat het eruit moest, verkruimelde het wat verder. Maar goed dus dat de politie hem de afgelopen decennia niet om dat vodje papier gevraagd heeft.

Dat betekent dus, dacht meneerke Pieters, dat het eigenlijk niet zo erg is als je rijbewijs om één of ander vergrijp ingetrokken wordt. Je geeft het braaf af op het politiekantoor en rijdt vrolijk verder rond met de auto. Dat moet toch beter kunnen?

Vooreerst: alle Belgen zijn voorzien van een elektronische identiteitskaart. Daar kan je toch perfect in noteren of de eigenaar al dan niet een rijbewijs heeft? Dat vodje papier is dan niet meer nodig: gewoon de identiteitskaart eventjes door de kaartlezer van de politie halen en hop: rijbewijs ingetrokken.

Maar, bedacht meneerke Pieters, als je echt wil vermijden dat iemand zonder rijbewijs een wagen bestuurt, dan kan de technologie nog meer: wie een wagen wil starten moet dan verplicht zijn identiteitskaart laten inlezen door de wagen (in plaats van een autosleutel te gebruiken). Als daar geen actief rijbewijs op te vinden is, dan start de wagen gewoon niet. Uiteraard vergt dat een aanpassing aan het wagenpark en dat zal tijd vragen. Maar eigenlijk hebben we die tijd reeds verspild: de SIM-kaart technologie voor GSM toestellen bestaat stilaan zo’n 40 jaar en doet eigenlijk niets anders[1].

En het kan nog straffer: nieuwe wagens zijn sinds enige jaren voorzien van een ingebouwde GSM. Wanneer een chauffeur zijn identiteitskaart inbrengt kan de wagen onmiddellijk aan de politiecomputer vragen of er een geldig rijbewijs is voor deze persoon. Een rijbewijs intrekken vergt dan niet eens een bezoek aan het politiekantoor.

Ondertussen had meneerke Pieters ontdekt dat jongere mensen een elektronisch rijbewijs hebben. Nogal stom, vond hij, een aparte kaart als je reeds een elektronische identiteitskaart hebt.

Overigens is niet enkel het rijbewijs van meneerke Pieters een vodje, ook zijn identiteitskaart, die geacht wordt om 10 jaar mee te gaan, is stilaan ook een vodje aan het worden, alhoewel het nog zo’n 3 voor de boeg heeft. Maar misschien bestaat België tegen dan niet meer…

[1] De GSM standaard (“Groupe Spéciale Mobile“, later vervangen door “Global System for Mobile communications”, als is het dus helemaal niet “globaal”) werd op Europees niveau gedefinieerd en was onder meer daardoor een succes. Een standaard voor rijbewijscontrole zou daarom best ook minstens op Europees niveau moeten uitgewerkt worden.

Een reactie achterlaten